Nieuws Rassenproeven soja 2021

10/02/2022
Soja rassenproeven 2021

Binnen het project ‘Soy2Grow’ werden bij ILVO en Inagro in 2021 opnieuw rassenproeven aangelegd waarbij 24 rassen onder de loep genomen werden. De proeven lagen aan op drie verschillende locaties: Merelbeke, Bassevelde en Beitem. Omdat in België enkel (zeer) vroege rassen in staat zijn om op tijd af te rijpen, werd een selectie gemaakt van rassen behorende tot de maturiteitsgroepen 00 en 000. Er werd gekeken naar het potentieel van nieuwe en reeds gekende rassen met focus op het eiwitgehalte en de totaalopbrengst aan sojabonen.

Zoektocht naar geschikte rassen voor dierlijke en humane voeding

De rassenproef die door Inagro werd aangelegd in Beitem, kon door het koude en natte voorjaar pas gezaaid worden op 1 juni. De opbrengsten en de eiwitgehaltes lagen op het einde van het seizoen als gevolg te laag, waardoor we het raspotentieel niet representatief konden beoordelen.

Bij ILVO kon gezaaid worden op 11 mei en waren de veldproeven terug te vinden in Merelbeke (zandleem) en Bassevelde (zand). In tegenstelling tot de proef in Beitem waren de resultaten veelbelovender, met hoge gemiddelde opbrengsten van 4,6 en 4,4 ton/ha, respectievelijk. Dankzij het vochtige voorjaar in 2021 konden de stikstoffixerende bacteriën zich goed ontwikkelen in de bodem, en waren ze in staat om plantenwortels te koloniseren en wortelknobbeltjes te vormen. Dit resulteerde in opvallend hoge eiwitgehaltes van gemiddeld 42,7 % op beide locaties (zie Tabel 1). Van diverse rassen - zoals Alicia, GL Melanie, Kitty en Marquise - was de kiemkracht/opkomst te laag. Zorgen voor zaden met een goede kiemkracht blijft bij soja een belangrijk aandachtspunt!

Mindere weersomstandigheden resulteerden desondanks in hoge opbrengsten en veelbelovende eiwitgehaltes

Zoals alom gekend, was 2021 een zeer nat en relatief koud jaar – factoren die niet direct gunstig ogen voor een succesvolle sojateelt in Vlaanderen. Dit zorgde voor een algemeen trage opkomst op veel locaties waardoor vogels meer tijd hadden om te smullen van de sojakiempjes, of de percelen nu bedekt waren met folie of niet. Een tragere opkomst resulteert bijgevolg in een latere bloei en dus een latere ontwikkeling van de bonen. Een droge maand september maakte gelukkig veel goed en zorgde voor een relatief snelle afrijping van de peulen. De oogstdatum werd door de vele regen in oktober telkens verschoven waardoor er pas vrij laat kon gedorst worden. De bonen hadden dan ook een hoger vochtgehalte dan gewenst.

We merkten dit jaar ook een hoge infectiedruk van Sclerotinia, zowel op de proefvelden als bij de landbouwers. Bij de proeven op Inagro werd er curatief 1 L/ha Propulse gespoten om de schimmel te onderdrukken. Bij ILVO was Sclerotinia slechts beperkt aanwezig en was een behandeling niet nodig.

Bij een tijdige zaai begin mei en goede bescherming tegen vogelschade was 2021 een goed jaar voor de Vlaamse soja, met zeer mooie opbrengsten, veel wortelknobbeltjes en zeer hoge eiwitgehaltes!

Resultaten rassenproef 2021